Welkom bij rdzl. Je dagelijkse portie raadsels, puzzels en breinbrekers.

Vandaag is het 19 januari 2018

Voeg toe via:

Kopspijkers - logisch rdzl

Moeilijkheid: 

   Waardering: 3.0/5.0

Deel dit rdzl:  

Hoe kan je (zonder lijm of iets dergelijks te gebruiken) tien spijkers op de kop van een rechtopstaande spijker krijgen? De uiteindelijke constructie moet stabiel zijn. spijker

Tellen in het Mansi - logisch rdzl

Moeilijkheid: 

   Waardering: 2.2/5.0

Deel dit rdzl:  

Mansi is een taal van een Siberisch vissers- en jagersvolk met ongeveer 3000 sprekers. Hierbij enkele Mansi-telwoorden: 8: nollow, 15: atxujplow, 49: atlow nopel ontellow, 50: atlow, 99: ontelsat ontellow, 555: xotsatn xotlow nopel at, 900: ontellowsat, 918: ontellowsat nollowxujplow.

Welke getallen stellen de volgende Mansi woorden voor: atsatn at, nolsat nopel xot, ontellowsatn ontellowxujplow?
En hoe zeg je 58, 80, 716 in het Mansi?

Opgave Taalkunde Olympiade 2005

De mysterieuze euro - logisch rdzl

Moeilijkheid: 

   Waardering: 2.7/5.0

Deel dit rdzl:  

Drie reizigers komen eindelijk aan bij een goedkoop hotel waar ze hun laatste nacht willen verblijven. Ze lopen naar binnen en lezen: "Prijs: 10 euro per nacht, per persoon." Nog voordat ze hier over nadenken, komt de hotelmanager met een leuk voorstel: "Omdat jullie met z'n drieën zijn, volstaat een totaal van 25 euro per nacht." De reizigers twijfelen geen moment en gaan akkoord met het voorstel. Waarop de manager zegt: "Omdat een bedrag van 25 euro niet eerlijk deelbaar is door drie, doen we het als volgt:

Jullie betalen mij eerst 10 euro per persoon.
Dat is dus een totaal van 3 x 10 = 30 euro.
Jullie hoeven maar 25 euro te betalen, dus krijgen jullie 30 - 25 = 5 euro terug.
Maar omdat 5 euro niet eerlijk deelbaar is door drie geef ik jullie 1 euro per persoon terug.
Dat is dus een totaal van 3 x 1 = 3 euro.
Dan blijft er dus 5 - 3 = 2 euro over.
Die laatste 2 euro steek ik dan wel in mijn eigen zak!"

De reizigers vertrouwen het niet helemaal en gaan de zaak eens goed narekenen:
"We betalen 10 euro per persoon, totaal 3 x 10 = 30 euro.
Maar we krijgen 1 euro per persoon terug.
Dat is dus 10 - 1 = 9 euro per persoon.
Dat is dus een totaal van 3 x 9 euro = 27 euro.
Omdat de manager de laatste 2 euro heeft genomen komen we op 27 + 2 = 29 euro."

Maar de reizigers hadden totaal 30 euro betaald.
Dit is niet gelijk aan die 29 euro!

Dus waar is die allerlaatste euro gebleven?
euro