Welkom bij rdzl. Je dagelijkse portie raadsels, puzzels en breinbrekers.

Vandaag is het 7 December 2023

Voeg toe via:

Workaholic - wetenschaps rdzl

Moeilijkheid: 

   Waardering: 2.0/5.0

Deel dit rdzl:  

Een Nederlandse zakenman (zijn vrouw is ‘uit’ met een vriendin) besluit op een avond nog een paar uurtjes op kantoor door te werken. Als hij enige tijd later, na ingespannen arbeid, de gordijnen van zijn werkkamer openschuift en naar buiten kijkt (zie het plaatje), schrikt hij enorm. Waarom? stad bij nacht

Uitleg

De maan ‘trekt’ ongeveer dezelfde baan langs de hemel als de zon, dus de maan kan (op ons halfrond) niet in het noorden zitten. De zakenman kijkt dus door het raam naar het zuiden. Omdat de linkerkant van de maan is verlicht door de zon, moet de zon dus ook links zitten. En dat is in het oosten!! Het is dus al het tweede deel van de nacht.

Om dit allemaal nog iets inzichtelijker te maken is hieronder de situatie getekend.
zon aarde maan
Vanuit het kantoor is te zien dat het laatste kwartier is (een handigheidje, als je een p van de maan kan maken dan is het premier, (frans) eerste kwartier, als je er een d van kan maken dernier, laatste kwartier).
Maar als het laatste kwartier is dan komt de maan altijd pas in het tweede deel van de nacht op. Dat is in het plaatje te zien, want alleen vanaf het onderste donkerste gedeelte van de aarde kan de maan worden waargenomen.