Welkom bij rdzl. Je dagelijkse portie raadsels, puzzels en breinbrekers.

Vandaag is het 22 May 2019

Voeg toe via:

Vliegreis - reken rdzl

Moeilijkheid: 

   Waardering: 2.3/5.0

Deel dit rdzl:  

Twee vliegtuigen vertrekken tegelijkertijd van vliegveld Zaventem. Het ene vliegtuig vliegt precies naar het noorden, het andere precies naar het oosten. Beide vliegtuigen vliegen met exact dezelfde snelheid op exact dezelfde hoogte. Welk vliegtuig is na een uur vliegen het verst van de luchthaven verwijderd?

Uitleg

De kortste afstand tussen twee punten op de aarde (aannemende dat het een perfecte bol is) kun je bepalen door je een cirkelschijf in te denken die precies door het midden van de aarde en door de twee punten heen gaat. De korste weg tussen die twee punten is dan precies de rand van de cirkelschijf. Als je naar het noorden vliegt dan vlieg je de hele tijd precies over de rand van zo'n cirkelschijf, op ieder moment heb je dus de kortst mogelijke afstand afgelegd om het punt waar je op dat moment bent te bereiken. Als je naar het oosten vliegt vlieg je niet over zo'n cirkelschijf met het middelpunt in het midden van de aarde. Als je in een rechte lijn naar het oosten vliegt vlieg je dus niet via de korste weg. Het vliegtuig dat naar het noorden vliegt is daarom naar een uur vliegen verder van de luchthaven Zaventem verwijderd dan het vliegtuig dat naar het oosten vliegt.

Daarom vliegen vliegtuigen die naar de VS gaan bijvoorbeeld altijd via het zuidelijkste puntje van Groenland en Canada en niet in een rechte lijn op de wereldkaart zoals je misschien zou denken.