Welkom bij rdzl. Je dagelijkse portie raadsels, puzzels en breinbrekers.

Vandaag is het 16 January 2019

Voeg toe via:

Sokken - logisch rdzl

Moeilijkheid: 

   Waardering: 2.2/5.0

Deel dit rdzl:  

Stel je bent in een pikdonkere kamer waar 56 witte en 56 zwarte sokken van dezelfde maat kriskras door elkaar liggen. Hoeveel sokken moet je minimaal pakken wil je er zeker van zijn dat je een paar hebt? Dus een stel van 1 kleur? Neem aan dat er evenveel rechter sokken als linker sokken liggen. Maakt het uit als er een verschil is tussen linker en rechter sokken? sokken

Uitleg

Neem eerst aan dat de linker en rechter sokken gelijk zijn. Als je twee sokken pakt heb je drie mogelijkheden, twee zwarte sokken, twee witte sokken of een witte en een zwarte. Als je dan nog een extra sok pakt heb je altijd een goed paar. Dus je hoeft maar drie sokken te pakken als de linker en rechter sokken gelijk zijn.

Als de linker en rechter sokken verschillend zijn, moet je dus een linker en een rechter sok van dezelfde kleur tevoorschijn halen. In het meest ongunstige geval pak je eerst 28 witte linker sokken en daarna 28 zwarte linker sokken. Met ieder volgende sokk die je pakt, maak je altijd een paar. Dus je moet in het geval dat de linker en rechter sokken verschillend zijn minimaal 57 sokken pakken.