Welkom bij rdzl. Je dagelijkse portie raadsels, puzzels en breinbrekers.

Vandaag is het 25 June 2024

Voeg toe via:

Piratenroof - logisch rdzl

Moeilijkheid: 

   Waardering: 2.3/5.0

Deel dit rdzl:  

Vijf piraten zijn op de terugtocht van een geslaagde roof. Ze hebben 1000 dukaten buitgemaakt. Nu moeten ze de buit verdelen. De piraten mogen een voor een een voorstel doen hoe ze de buit willen verdelen.

Een voorstel wordt aangenomen als de meerderheid van de piraten het er mee eens is. Wanneer het voorstel wordt verworpen dan wordt de indiener daarvan overboord gegooid.

Er moet rekening mee worden gehouden dat de piraten enorm slim, gigantisch bloeddorstig en verschrikkelijk gulzig zijn.
Piraat 5 mag als eerste een voorstel doen. Welk voorstel doet hij?
piraat

Uitleg

Stel dat er nog twee piraten in leven zijn. Dan zullen alle voorstellen van Piraat 2 door Piraat 1 worden verworpen. Omdat de piraten bloeddorstig zijn zal Piraat 1 ook het voorstel om hem 1000 dukaten te geven niet accepteren.

Als er nog drie piraten in leven zijn zal Piraat 3 voorstellen om zichzelf 1000 dukaten toe te eigenen en Piraat 1 en 2 helemaal niets. Hier gaat Piraat 2 mee akkoord omdat hij wel graag in leven wil blijven. Piraat 1 gaat hier niet mee akkoord, omdat als het voorstel verworpen wordt hij alle dukaten kan krijgen. Maar piraat 3 zal dit voorstel indienen omdat hij er een meerderheid voor krijgt.

Als er nog vier piraten in leven zijn zal Piraat 4 voorstellen om zichzelf 998 dukaten toe te eigenen, Piraat 3 niets te geven, Piraat 2 een dukaat te geven en Piraat 1 ook een dukaat te geven. Hier gaat Piraat 2 mee akkoord, omdat als Piraat 3 een voorstel doet hij hooguit in leven kan blijven. Hij wil wel tenminste een dukaat, want als hem niks in het vooruitzicht wordt gesteld, zal hij tegenstemmen omdat hij bloeddorstig is. Ook Piraat 1 zal hier om dezelfde redenen mee akkoord gaan. Piraat 3 stemt uiteraard tegen, maar het voorstel wordt aangenomen omdat er een meerderheid voor te vinden is.

Als alle piraten nog in leven zijn kan Piraat 5 voorstellen om hemzelf 997 dukaten te geven, Piraat 4 niets te geven, Piraat 3 een dukaat te geven en Piraat 1 of Piraat 2 twee dukaten te geven. Piraat 3 gaat daar mee akkoord omdat als Piraat 4 een voorstel doet hij helemaal niets krijgt. Ook Piraat 1 of Piraat 2 gaat akkoord, omdat hij als Piraat 4 een voorstel doet maar een dukaat krijgt. Er zullen dus drie piraten akkoord gaan met dit voorstel, zodat het wordt aangenomen.