Welkom bij rdzl. Je dagelijkse portie raadsels, puzzels en breinbrekers.

Vandaag is het 21 July 2024

Voeg toe via:

Orde der Kabouters - logisch rdzl

Moeilijkheid: 

   Waardering: 1.7/5.0

Deel dit rdzl:  

Er zijn twee soorten groepen kabouters, met rode en met witte hoeden. De koning van de kabouters houdt van orde en eist dat de kabouters in een rij naast elkaar gaan staan. De kabouters met rode hoeden moeten allemaal aan de linkerkant en de met de witte aan de rechterkant gaan staan. De kabouters weten zelf niet welke kleur hoed ze op hebben en mogen niet communiceren op wat dan ook voor een soort manier. Ze kunnen wel zien welke kleur hoed de andere kabouters op hebben. Hoe kunnen ze de wil van de koning opvolgen? kabouters

Uitleg

Een kabouter begint de rij. De tweede kabouter gaat daar rechts van staan als hij ziet dat de eerste kabouter een rode hoed op heeft, en links van als hij ziet dat de eerste kabouter een witte hoed op heeft.

Nu zijn er twee mogelijkheden.
1. In de rij zijn hoeden met verschillende kleuren.
De eerste en de tweede kabouter hebben een verschillende kleur hoed. Dan gaat de derde kabouter er gewoon tussen in staan. En iedere volgende kabouter gaat op de plek staan waar hij een buurman met een rode en eentje met een witte hoed heeft.

2. In de rij zijn nog geen hoeden met verschillende kleuren.
De kabouter moet net zo redeneren als de tweede, als de kleur van de hoeden rood is gaat hij rechts staan, als de kleur wit is gaat hij links staan.