Welkom bij rdzl. Je dagelijkse portie raadsels, puzzels en breinbrekers.

Vandaag is het 17 May 2022

Voeg toe via:

Kleur bekennen - wetenschaps rdzl

Moeilijkheid: 

   Waardering: 2.4/5.0

Deel dit rdzl:  

Bij beeldschermen wordt veel gewerkt met de drie basiskleuren: rood, groen en blauw. Rood en groen geven samen geel licht (*). Voegen we hieraan de derde basiskleur blauw toe, dan ontstaat wit. Voor velen is dit een verrassing, omdat men vertrouwd is met de regel: geel + blauw = groen. Hoe is deze tegenstrijdigheid op te lossen?

(*) Als volgt onder Windows te constateren: Rechtsklikken op bureaublad. Kies achtereenvolgens: Eigenschappen; Vormgeving; Geavanceerd; Kleur 1; Overige… Vul dan rechts in voor Rood en Groen: 255 en voor Blauw: 0. Zo zijn ook andere kleurcombinaties na te gaan.
kleur bekennnen

Uitleg

kleur bekennnen
Geel en blauw geven samen wit als het gaat om licht. Door licht aan licht toe te voegen wordt het resultaat steeds helderder en kan men wit bereiken door de juiste combinatie van kleuren te kiezen (zoals: geel + blauw of: groen + paars). In het dagelijkse leven werken we meestal met kleurstoffen (pigmenten) of filters, die juist licht wegnemen. Een geel glas laat alleen geel door en een aantal kleuren die in het spectrum in de buurt van geel liggen (het filter is namelijk nooit helemaal zuiver). Een blauw glas doet hetzelfde met blauw en de kleuren die daar in de buurt liggen. In de figuur kun je zien, dat er één kleur is die door beide filters wordt doorgelaten: groen. Weliswaar is het doorgelaten groen van een lage intensiteit omdat elk van de twee filters een deel van het licht wegneemt. Opmerking: Zo is ook te beredeneren dat een rood en een groen filter samen een bruinachtige kleur geven. Bruin is immers niets anders dan oranje-geel met een lage intensiteit.