Welkom bij rdzl. Je dagelijkse portie raadsels, puzzels en breinbrekers.

Vandaag is het 17 May 2022

Voeg toe via:

Gijs Wijs - wetenschaps rdzl

Moeilijkheid: 

   Waardering: 2.7/5.0

Deel dit rdzl:  

"Als ik een knal hoor" , zegt Gijs Wijs, "dan kan er wel een vlieguig sneller dan het geluid gaan. En bij een flits beweegt er misschien een voorwerp sneller dan het licht. Of niet dan?" Wat wilt u Gijs Wijs hierop antwoorden?

Uitleg

Wellicht denkt u dat Gijs onzin aan het verkopen is. Immers volgens Einstein kan de snelheid van het licht niet overschreden worden. Maar de grens is echter 300.000 km/s; dat is de lichtsnelheid in het luchtledige. In glas b.v. gaat het licht een stuk langzamer (ca. 200.000 km/s). Komt er nu een voorwerp, zoals een deeltje uit de kosmische straling, het glas binnen met 250.000 km/s, dan gaat dit deeltje inderdaad sneller dan het licht!! Dit kan waargenomen worden als een lichtflits (Men spreekt daarbij van Cherenkov-straling).

Dit effect wordt ondermeer gebruikt om neutrino's (dat zijn "spook" deeltjes die dwars door de aarde heen kunnen vliegen) waar te nemen. Omdat neutrino's een hele kleine massa hebben, bewegen ze bijna met de lichtsnelheid. Als zo'n neutrino een grote detector met veel water (waar de lichtsnelheid ook iets lager is dan in vacuum) binnentreedt, kan het neutrino Cherenkov-straling uitzenden. Die wordt dan met extreem gevoelige lichtdetectoren gemeten.