Welkom bij rdzl. Je dagelijkse portie raadsels, puzzels en breinbrekers.

Vandaag is het 20 September 2020

Voeg toe via:

Adres onbekend - logisch rdzl

Moeilijkheid: 

   Waardering: 2.7/5.0

Deel dit rdzl:  

Huisman wil zijn oude vriend Van Dorp opzoeken. Deze woont in de Dorpsstraat, die 50 huizen telt, verdeeld over de twee blokken, genummerd 1 t/m 20 en 21 t/m 50. Omdat Huisman het nummer is vergeten, vraagt hij het aan een voorbijganger. "Probeer het maar te raden", zegt de passant. Huisman voelt wel voor een spelletje en stelt drie vragen:

1. In welk blok is het?
2. Is het een even nummer?
3. Is het een kwadraat?

Hij ontvangt hierop steeds antwoord, waarna Huisman zegt: "Ik twijfel nog, maar als u me zegt of het cijfer 4 erin voorkomt, dan weet ik het wel!". Na het antwoord spoedt Huisman zich naar het pand waar zijn vriend zou moeten wonen. Als hij aanbelt, blijkt hij aan het verkeerde adres te zijn. De bewoner barst in lachen uit en zegt: "Die raadgever van u is de grootste leugenaar van het dorp. Hij spreekt nooit de waarheid!" Huisman denkt even na en zegt dan: "U wordt bedankt, want nu weet ik precies waar ik moet zijn!". Op welk adres woont Van Dorp?

Uitleg

Het adres van Van Dorp is: Dorpsstraat 14.

Er zijn 8 mogelijke combinaties van antwoorden op de 3 vragen:

Geval: Welk blok?Even?Kwadraat? Conclusie
A eerste ja ja 4 of 16
B eerste ja nee vele
C eerste nee ja 1 of 9
D eerste nee nee vele
E tweede ja ja 36
F tweede ja nee vele
G tweede nee ja 25 of 49
H tweede nee nee vele

Nu blijkt dat alleen de mogelijkheden A en G bezien moeten worden. In geval A zou het ware huisnummer boven de 20 zijn, oneven en geen kwadraat. Maar dan zou Huisman onmogelijk het juiste kunnen weten.
Blijft over: geval G. Van Dorp woont dus in het eerste blok, met een even huisnummer, maar geen kwadraat. Er is maar 1 nummer hieruit dat het cijfer 4 bevat, namelijk 14.
Huisman kreeg dus te horen dat er geen 4 in het huisnummer voorkwam en belde vervolgens aan op 25. Het gezochte adres is dus Dorpsstraat 14.